Sambal Tahun ni bermacam2 warna..tapi x kisah la,,asal sedap..heheh |
Bahan A
1 kilo daging lembu @ ayam
1 kilo cili padi
1 kilo lengkuas (dihiris halus)
Bahan B
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Bahan C
Santan
Garam
Secukup rasa maggie
Cara memasak
Mila-mula rebuskan bahan A bagi yang hendak masak kulit daging kemudian angkat dan tuskan sehingga kering.
Setelah itu, rebus juga lengkuas yang di hiris sehinnga lembut dahulu kemudian masukkan cili padi bersama-sama dengan lengkuas tadi.
Tumbuk dan goreng semua bahan B sehingga pecah minyak, setelah itu masukkan bahan A kedalam bahan B dan gaulkan sehingga rata. Masukkan pula bahan C iaitu santan, garam dan secukup rasa Maggie..Tunggu sehingga mendidih.
Cara penyediaan
Enak ey...ngences.. lueh ak delok resepi sambel ki... Sambel Taun ki enak mangan lepas patang kali prangat..sebab key lombok de ey wes pecah.kroso kick naik sampei neng endas
ReplyDelete