Sunday, 3 April 2011

Sambal Tahun

 


Sambal Tahun ni bermacam2 warna..tapi x kisah la,,asal sedap..heheh

Bahan A
1 kilo daging lembu @ ayam
1 kilo cili padi
1 kilo lengkuas (dihiris halus)

Bahan B
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Bahan C
Santan
Garam
Secukup  rasa maggie

Cara memasak
Mila-mula rebuskan bahan A bagi yang hendak masak kulit daging kemudian angkat dan tuskan sehingga kering.
Setelah itu, rebus juga lengkuas  yang di hiris  sehinnga lembut dahulu kemudian masukkan cili padi bersama-sama dengan lengkuas tadi.

Tumbuk dan goreng semua bahan B sehingga pecah minyak, setelah itu masukkan bahan A kedalam bahan B dan gaulkan sehingga rata. Masukkan pula bahan C iaitu santan, garam dan secukup rasa Maggie..Tunggu sehingga mendidih.

Cara penyediaan
Sambal tahun ini selalunya di makan dengan nasi putih. Sambal ini sangat pedas dan boleh masukkan santan selepas kuah santan yang pertama kali kita buat itu sudah habis. Sambal ini boleh bertahan sehingga 1 minggu dengan syarat perlu di panaskan setiap kali hendak makan atau 4 jam sekali


1 comment:

  1. Enak ey...ngences.. lueh ak delok resepi sambel ki... Sambel Taun ki enak mangan lepas patang kali prangat..sebab key lombok de ey wes pecah.kroso kick naik sampei neng endas

    ReplyDelete